Friday, September 16, 2011

Mari reveal masalah dalaman.


I always have communication problems. and i alwaysssssssss stuck in awkward conditions everytime I faced this thing. and i hate it. awkward is NOT cool.

okay, here it goes.

Dalam dunia ni kan, bukan semua orang sama kan as in bukan semua akan berkomunikasi dalam bahasa, erm i would say, 'bahasa aku engkau'. memang lah bahasa aku kau ni widely used oleh semua lapisan masyarakat kan, tapi inilah main problem that i faced.


Sebab......................
Nadiah Baharum Shah tak guna bahasa aku engkau.
dan Nadiah Baharum Shah tak pernah berbahasa aku engkau dengan perempuan mahupun lelaki. means, dengan semua orang pun tak pernah guna aku engkau.

Okay, relax.
to me, it is normal.


tapi untuk anda,
ya, ramai yang pelik.
some even LOL-ed when i told them.
and not to mention this kind of face ;


Sebab.......
apa yang Nadiah Baharum Shah selalu guna adalah bahasa ;

  1. bahasa saya awak
  2. bahasa I you
  3. bahasa kita awak
  4. bahasa Nad, ( nama si reaksi ) *means, guna bahasa panggilan nama*
oh ya, satu lagi, 'bahasa orang dia' which hanya digunakan oleh adik beradik, saudara handai.

jadi, it is a problem to me if someone talk to me using bahasa aku engkau sebab lepas tu, I akan rasa awkward and tak tau nak respons guna bahasa apa. so the way to avoid that, I akan try jawab and communicate dengan ayat yang tak memerlukan penggunaan kata diri haha. i know, it so weird and not to forget, tough as well. tapi masalah terbesar adalah bila orang tersebut bertanyakan kepada kita, 'Siapa punya ni?' or ' Engkau punya ke ni?'. and how am i supposed to respond? Hand signal is always the best but then, kalau tengah chatting? they wont see our hand gesture kan? so tell meeeeeeeeeeeee, hoooooowwwwwwwwwwww?

okay,
tolong you guys, straight kan segala kening anda yang berkerut membaca entri ini,
dan mari kita beralih kepada 'sebab-sebab Nadiah Baharum Shah tk menggunakan bahasa aku engkau' ;

  1. lumrah kehidupan Nadiahbs untuk menggunakan bahasa selain aku engkau
  2. I akan sound pelik kalau guna bahasa aku engkau. yes, trust me. penah nak try lah kan konon nak cakap aku engkau, tapi kawan-kawan cakap, NOOOOOOOOO ! pelik ! tak sesuai ! okay, berakhir lah percubaan perbahasaan aku engkau.
  3. terasa "ouch!" bila orang berbahasa aku engkau pada diri ini. entahlah jiwa rapuh kot haha. tapi seriously, rasa mcm tertusuk mula-mula haha. *weirddddddd*
  4. aku engkau sounds harsh. to me lah kan, to you guys maybe okayyyy je. i tak kesah. *perasan lembut lah kan haha, padahal keras macam tunggul kayu*

tapi cuma ada satu pengecualian je untuk saya or I or nad untuk berbahasa aku engkau, iaitu dalam blog suarakopihitam. itu memang tak apa. pengecualian ya. and i also dont know why. ketika tulis blog yang itu, saya guna dalaman diri yang berbeza. mungkin. *okay, anda tak paham? ignore je. sebab saya pun tk berapa nk paham dengan statement itu*

so yeah, jangan pandang pelik ya, if korang cakap aku engkau with me, and i respond as I, saya or Nad because it just simply me. and i also have no problem if u guys wanna used bahasa aku engkau with me.

"la, tadi kata ada problem, sekarang no problem pulak. apa ke hal ni?"

haha,
okay okay. camni sebenarnya. i have no problem with people talking aku engkau with me, BUT i have problem with people who make weird faces and laugh when i respond I, saya, kita or Nad. so yeah, please dont.

p/s : no worries, maybe someday i might also use bahasa aku engkau jugak kan. who knows :)

sekian, terima kasih :)


4 comments:

Mysara Newrie said...

lol ~ just be your self lah :) biasalah org yg duk pelik tue, just dont give a damn on what people said about you as long as you are happy with it :)

Inspector Saahab said...

rilek ah. i use beta-patik. HAHA.

nadiahbs said...

kak mai ; yeah ! :)

inspector HAHA ; eleh i pun guna beta jugak kdg2. beta anda haha

R* said...

I get that a lot these days. Not because I feel awkward using "aku-kau", but I overuse the word. Haha.

I mean, I'm the opposite of you.

My recent circle of friends (..some) are not used to "aku-kau", so at times our conversations turns to be sooooo freaking awkward.

But the point to this is, just be yourself! Just use what you're comfortable with :)

Sometimes, I feel "ouch" when a friend say "I'm not used to use "aku-kau" because it sounds so rough for girls to use aku kau. Memang ouch, terguris hati, but I'm what I am lah.

Hai, banyak pulak bebelannya. Padahal pointnya adalah, "just be yourself". Hehe.